
Skilsmissesamtaler
En forstående skilsmisse kan være en meget god grund til at komme i gang med samtaler. Som forældre har I måske brug for at højne samarbejdet mellem jer midt i en svær tid. Udover samtaler om økonomi og ændringer af boligforhold, står I måske også overfor at skulle beslutte og blive enige om, hvordan børnene skal hjælpes bedst igennem jeres beslutning om skilsmisse.
Bekymringer for børnene kan derfor have en stor effekt på jer som forældre. I skal både håndtere egne følelsesmæssige reaktioner og børnenes. Derfor er det meget vigtigt, at få talt perspektiverne igennem omkring barnets/børnenes øjenhøjde. Hvad vil være godt for dem nu og på sigt?
Herved kan I handle i overenstemmelse med hvad I tror er vigtigt for jeres børns udvikling, problemforståelse og alder. Jeres børn vil altid forsøge at aflæse deres egen situation ud fra, hvordan I har fundet, eller måske netop ikke fundet et fælles ståsted at tale om skilsmissen og det der skal ske nu.
Forberedelse er super vigtig, fordi børnenes mulighed for at kunne reagere og få hjælp af jer undervejs gør en forskel for dem og deres udvikling på både kort og længere sigt.
I skal forberede jer på følgende punkter:
- Hvornår skal der fortælles om skilsmissen?
- Hvad er vigtigt for børnene at få at vide afhængigt af deres eget børneliv og alder.
- Hvordan kan der tales om skilsmissen, når/hvis I samtidig selv er kede af det?
- Hvordan vil børnene muligvis reagere?
- Hvordan vil I forklare, at de skal til at bo i to hjem?
Erfaringerne som forælder og opdrager synes nogle gange at være forskellige. Forældre ønsker at gøre det så godt som de kan, men at finde frem til hvad der er det bedste, er ikke altid helt lige til. Det kan opleves som meget stressende, når barnet ikke trives og det siges ofte, at en skilsmisse er en af grundene til, at de kan få det ekstra svært. Men I kan gøre en forskel ift. hvor længe det er svært, og hvordan det bliver svært, eller omvendt mindre svært at tackle for dem. At tale sammen er altid vigtigt, men spørgsmålet er også hvordan, som afhænger af børnenes egen selvforståelse, venneliv, skoleliv, forhold til bedsteforældre mm.
Skilsmisse og Økonomi
Skulle I have behov for økonomisk grundig rådgivning, så besøg Helle på Frederiksberg. På hendes hjemmeside kan I også gratis plotte jeres budget ind og se hvordan det ser ud til at skulle hænge sammen.
Helle er økonom og anbefaler, at man gør sig gode tanker om samarbejdet for barnet skyld og ikke låser sig økonomisk fast for tidligt, i uhensigtsmæssige og uklare ordninger for begge partner. Hun har en alternativ ret så god ide, som kræver godt samarbejde og at man som skilsmisseforældre, ikke tager beslutninger som skal vare evigt. Både fordi det viser sig ikke at være muligt, men også fordi beslutningerne har det med at låse omkring parternes økonomi – og så barnets bopælspligt.
Helle finder, at alt for mange skilte forældre ikke tænker over at barnets bopælsforhold styrer mange valg, – inklusiv nye boligkøb. Derfor ser hun konflikter, da det nogle gange viser sig, at deleordningen ikke dur af forskellige grunde. Derfor anbefaler hun, – ikke at binde sig op på et børnebidrag, som man kan risikere vil ændre sig hvis/når barnet flytter bopæl senere.
Hun syntes heller ikke man skal lade en juridisk instans, som statsforvaltningen tage vare på de vigtige beslutninger for barnets bedste. Det kan gøres bedre på andre måder, så man undgår at optrappe til en samarbejdskonflikt.
Se: http://www.dethelebarn.dk/gratis-raadgivning/