Forside > Terapi > Parterapi

Hvad er parterapi?

Hos os i Narrative Perspektiver handler parterapi om at lære jer god og kærlig kommunikation. Vi anser det som vores fineste opgave, at holde med relationen, hvis I har glemt det undervejs på rejsen. Vi støtter her også gerne i, at dialogen og løse de gentagne konflikter gennem bedre samtalemetoder. Det gør vi igennem at lære jer italesættelse og håndtering af følelser. Vi hjælper med at opnå et stærkere forhold gennem professionel vejledning, og vi adresserer triste og vrede følelser, ofte relateret til savn af nærhed og følelsen af misforståelse eller svigt. Vi arbejder med at genoplive den intime forbindelse og kærlige berøring, hvis I ønsker det.

Hvad får I ud at gå i parterapi?

 • Lære effektive kommunikationsfærdigheder og praktisere aktiv lytning for at styrke forbindelsen.
 • Opdag og håndter de følelser, der ligger bag jeres samtaler og kritik, og lær at udtrykke jer på en respektfuld og emotionel relevant måde.
 • Få værktøjer til at skifte samtalefokus og håndtere konflikter på en konstruktiv måde.
 • Udforske vigtigheden af berøring og øjenkontakt i jeres forhold for at styrke jeres bånd og forhindre følelsesmæssig afstand.
 • Udforske jeres fælles historie, styrke jeres gensidige respekt og forståelse, og lære at støtte hinanden gennem livets udfordringer.

Hvornår er det tid til at gå i parterapi?

Når I skændes for ofte. Har følt jer for langt fra hinanden for længe og ikke kan finde den tæthed som var en gang. Når en af jer, eller begge føler jer ensomme og ikke føler at den anden lytter eller spørger til de følelser som kommer i klemme. Eller når I ikke længere taler om tingene, men lader alle uenigheder glide ud. Aldrig får besluttet noget, men hele tiden venter på at noget sker, som ikke sker alligevel. Hvem planlægger den næste tur? Hvem finder babysitteren? Hvornår får I ryddet ud og malet?

Kan det være for sent at gå i parterapi?

Det kan det være meget sent, hvis den ene part faktisk har besluttet sig for at gå, men ikke kan få sig selv til at sige det. Eller den ene part er utro uden at indrømme, at det er grunden til at vedkomne har trukket sig væk. Måske ville man slet ikke at være utro, men savnet efter kærtegn blev for stort. Men er det så for sen at gå i parterapi? Nej, slet ikke. Men det er tid for at tage en beslutning og stoppe den hemmelighed, som ødelægger noget for begge parter.

Selv det at få bestilt en tid hos en parterapeut kan gå hen og blive en kamp, eller en konflikt om hvem af jer der skal gøre det.

Konflikthåndtering

For nogle par er skænderi tilbagevendende. De ligner hinanden som et genkendeligt mønster, der ikke synes muligt at bryde. Du siger, hvad du tænker om noget du ikke er tilfreds med og vupti, som er I blevet uvenner. Den ene trækker sig og den anden bliver ved, eller I bliver begge ved med at tale uden at lytte til hvad der reelt bliver sagt. Ofte er det som siges sårende og sjældent konstruktivt, da det synes at gå i ring. Kritisismen har taget over og I er måske endt med at forsvare jer ved at angribe?

Kommunikation i parforholdet

Samtaler hos os handler derfor om at få plads til at tale ud med et ansvar for at sige tingene på en ordentlig måde. At indtage positionen som en god taler for relationen. Lytteren skal omvendt virkelig høre det som sagt, det som før ikke var muligt for at alle de fortidige skænderier som står i vejen for god lytning. Det kræver hjælp og oversættelse af de følelser, som ofte ikke bliver benævnt. Dem som forklarer og opklarer det meste og vækker genklang tilbage til kærligheden.

Tillidsopbygning

Tillid kræver nærvær og det kan være svært, hvis I har fået børn at nå det hele. Den ene af jer kan føle sig glemt, svigtet eller have en oplevelse af at den anden part har glemt at I skal deles om de praktiske opgaver.

Er sexlivet gået i stå?

Savner I begge intimitet i forholdet, eller er kun den ene af jer lyst til at have sex?  Taler I fx om fysisk berøring uden at det behøver at føre til mere? Kan du eller din partner udtrykke nydelse og lyst, og kan I hver især tale om hvad der er dejligt? Kan I invitere til sex? Er lysten til berøring og/eller sex svækket pga. ændringer i seksualiteten, kroppen, eller andet som I kan vælge at tale om? Vi taler gerne med jer og er vant til at have samtaler om sexlivet, som forandrer sig igennem livet som alt andet.

Er utroskab til at komme sig over?

 • Ja, hvis I forstår at begge parter skal have plads til at tale om den mulige ensomhed, som har bragt jer væk fra hinanden?
 • Hvad har hemmeligheden kostet jer hver især?
 • Hvad har det kostet i andre af jeres relationer, som ved det?
 • Hvad skal der tales om af savn fra dengang I var tættere?
 • Hvor skal I hen til, eller hvad skal ændres, så noget i parforholdet bliver bedre?
 • Hvad gør I nu med tilliden, som er brudt?
 • Hvem skal vise, at tilliden er værd at genvinde?
 • Har I været hinandens fortrolige førhen? Så hvordan komme tilbage dertil?
 • Hvor er de vigtige kærtegn og kys blevet af – som du savner?
 • Hvilke drømme savnes og kan I tale om det?

Har jeres børn taget hele arenaen i parlivet?

 • Er børnene de eneste som I taler om?
 • Er I en sammenbragt familie, som bakser med at få det hele til at fungere med bonusbørn og ex’er?

Børn kan være en god grund til at komme i gang med parterapi, da bekymringer for fælles børn eller delebørn naturligvis har stor effekt på forældrene selv og parforholdet. Det er vigtigt at få talt perspektiverne igennem og få handlet på problemerne ud fra et fælles ståsted, om muligt. Et fællesståsted er noget andet end jagten på enigheden, som det måske aldrig lykkes at finde alligevel.

Tab og sygdom

Parsamtalerne kan også være for par, som har brug for et sted at tale om alvorlige hændelser i livet. Sygdom, eller tab af nærtstående personer, fordi det naturligvis kan have stor betydning for, hvordan parforholdet fungerer og hvordan parterne sammen kan tale om det, der hænder i deres liv. Måske har en af jer mistet, måske er en af jer syge. Hvordan skal I klare at holde sammen og undgå at føle jer svigtet?

Har du spørgsmål eller ønsker at høre mere?
Ønsker du at lære mere om vores narrative tilgang, vælge det rette kursus eller uddannelse, eller bare ønsker at tale med en professionel om dine udfordringer.

Kontakt os via telefon og e-mail. Vi ser frem til at hjælpe dig videre på din rejse mod personlig og faglig udvikling.