
Narrativ Grunduddannelse 1. år
- Pris: 24.000 kr. + moms
- Opstart: 25. sep. 2025
- Antal dage: 10 hele dage + 3 læsegruppedage
- Dato: 25-26/9, 23-24/10, 11-12/12, 2026: 29-30/1 , 19-20/2
- Tid: kl. 9.00-16.00
- Sted: Østerbrogade 29, 3. tv.
- Antal deltagere: Max. 20 deltagere
- Undervisere: Ida Vorm og Cecilie Bildstedfelt
- Tilmeldingsfrist senest: 26/08 2025
- Afmeldingsfrist senest: 26/08 2025
Narrativ grunduddannelse
Uddannelsen er henvendt til dig, som ønsker en grundig introduktion til den narrative tilgang eller trænger til en genopfriskning af narrative grundprincipper samt deres potentiale og anvendelse i praksis.
Du kommer til at lære
Du vil få et solidt kendskab til de centrale perspektiver og begreber, som har formet den narrative samtalepraksis. Sammen vil vi også se nærmere på hvor udviklingen af narrative tilgange har bevæget sig hen i dag, og hvorfor netop narrative samtaler og tilgange er et godt svar på mange af de komplekse udfordringer vi møder i vores arbejde med mennesker i dag.
Uddannelsen har til formål at give dig
- Forståelse af de narrative grundantagelser og menneskesyn
- Grundlæggende færdigheder inden for narrative samtaler
- Praksisnær viden om den narrative tilgangs anvendelighed
- Kreativitet i arbejdet med f.eks. unge, rusmidler, OCD og LGBTQ+
- Perspektiveringer til nyere retninger og udvikling af den narrative praksis
Moduler indhold
Modul 1 (25-26 september, 2025):
I dette modul introduceres de paradigmer, der er grundlæggende for forståelsen af det narrative. Her skal vi undersøge poststrukturalisme og introducere handlingens og meningens landskab. Vi arbejder med hvordan fortællinger skabes og struktureres hos den enkelte og i samfundet. Vi øver os i at spore os ind på de fortællinger, der danner grundlag for et menneskes forståelse og tilgang til verden.
Modul 2 (23-24 oktober, 2025):
I dette modul går vi dybere ind i det narrative perspektiv. Vi skal arbejde med positionskortet som redskab til at redegøre for en problemstilling. Der skabes en grundlæggende forståelse for hvordan konteksten påvirker det individ, der står i den, og hvordan mennesket responderer på baggrund af dette. Vi skal øve os i at opspore responser når vi taler med en klient, elev eller borger.
Modul 3 (11-12 december, 2025):
Dette modul indeholder afgørende viden om hvordan sproget danner udgangspunkt for forståelse. Vi skal arbejde med at opspore de diskurser, der altid findes i en given fortælling. Vi skal øve os i at dekonstruere og arbejde med identitetskonklusioner. Dette med henblik på at give de mennesker vi ser i vores samtaler mere råderum og bevidsthed omkring den måde, de ser sig selv på.
Modul 4 (29-30 Januar, 2026):
Vi bevæger os over mod at anvende de første tre moduler i praksis. I dette modul skal vi arbejde med forskellige terapeutpositioner og anvende tavlen som virkemiddel. Modulet skal give forståelse af, og træning i, hvilke positioner du kan indtage i din relation med klienter, borgere eller elever for at skabe grundlag for forandring.
Modul 5 (19-20 Marts, 2026):
I vores sidste modul skal vi arbejde med nogle af de virkemidler, der kan anvendes i den narrative tilgang. Underviserne vil gennemgå bevidning, brevskrivning, anvendelse af betydningsfulde andre samt eksempler fra egen praksis. Vi skal øve os i at anvende disse metoder i praksis.
Formål med uddannelsen
Narrativ grunduddannelse del 1 skal bidrage til et grundlæggende sprog indenfor det narrative og introducerer dig til en række metoder der kan anvendes i psykologisk praksis såvel som i kommunalt regi, skole- og uddannelsesinstitutioner og anden pædagogisk praksis.
I uddannelsens forløb vil underviserne bruge eksempler på egen praksis og vise hvordan du konkret kan benytte de narrative metoder.
Uddannelsens forløb
10 undervisningsdage med oplæg og praktiske samtaleøvelser
- Modul 1: 25.-26. september 2025
- Modul 2: 23.-24. oktober 2025
- Modul 3: 11.-12. december 2025
- Modul 4: 29.-30. januar 2026
- Modul 5: 19.-20. marts 2026
Krav for optagelse
- Uddannelsen er for dig der arbejder med mennesker med henblik på udvikling og forandring. Det er et krav at du har en uddannelse indenfor dette felt såsom: lærer, socialrådgiver, pædagog, psykoterapeut, psykolog, læge eller andet indenfor det pædagogiske, sundhedsfaglige eller sociale felt.
- Du skal kunne læse og forstå dansk og engelsk samt kunne bidrage i undervisningen på dansk.
- Du skal møde op til undervisning på anviste dage samt læsegruppemøder som aftales internt i grupperne.
//Der skal medregnes udgifter til litteratur.
///Der skal være 3 halve dage afsat til egne læsegruppedage med medstuderende.
Hvem underviser
Cecilie Bildstedfelt er uddannet psykolog fra Københavns Universitet og University of Edinburgh. Som psykolog trækker hun især på sin erfaring med at arbejde med børn, unge og deres vigtige voksne (f.eks. forældre, pædagoger, lærere, mentorer m.fl.). Cecilie har bl.a. arbejdet i pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og med rusmiddelbehandling for unge med udgangspunkt i systemiske og narrative tilgange. Derudover har Cecilie undervist i socialpsykologiske metoder på psykologistudiet, og arbejdet med formidling af praksisforskningsprojekter m.m. Som underviser er Cecilie optaget af hvordan den psykologiske fagviden kan formidles på en tilgængelig måde, og inspirere til at vi bliver ved med at være både nysgerrige og kreative når vi arbejder med mennesker.
Ida Vorm er uddannet psykolog ved Aarhus Universitet og har speciale indenfor LGBT+ spektret. Hun har særlig stor erfaring med mennesker med OCD, og bruger selv narrativ terapi som grundsten i sine samtaler. Ida har undervist i psykologi og psykologiske metoder på gymnasier og universitetet gennem mere end 10 år. Hun arbejder derudover som konsulent i filmbranchen hvor hun bruger sin viden og erfaring med fortællinger og praksiserfaring som udgangspunkt.
De er begge indlevende og humoristiske undervisere, der tør at bidrage med deres erfaringer i et læringsrum